+ 32 (0) 2 318 50 90

Welke oplossing? "Telepolice"!

Veiligheid

Claude Pardonche had het trieste voorrecht de rondgang van de overvaller af te sluiten. Net als zijn collega’s heeft hij een camerasysteem dat alle bewegingen in de bibliotheek registreert. “We kunnen de afbeeldingen voor het onderzoek leveren, maar als de auteur gemaskeerd is, blijft identificatie moeilijk …”. Welke oplossing dan? Paule Jacob, zij, roept de mogelijkheid op om haar luchtsluis te beveiligen. “Met de camera kan ik zien wie daar is. Zodat ik de ingangen kan bedienen en de deur mechanisch kan openen. ” Een oplossing die andere boekverkopers niet konden gebruiken …

Claude Pardonche denkt dat het Telepolice-systeem antwoord zou kunnen bieden op deze onzekerheid. “U hebt een zaak waarmee u een probleem rechtstreeks bij de politie kunt melden”. Wie kan ingrijpen …

In de Borinage, de politiezone, heeft het voorrang op het Telepolice-visiesysteem. Vanaf het moment van de oproep kan de politie zien wat er aan de hand is. Maar ook hier vindt de overval plaats. Volgens Marcel Staelen, hoofd van de zone, is sinds de oprichting van de visie van Télépolice het aantal agressies van handelaren echter sterk gedaald.

In de Borinage voorzien handelaars zichzelf van camera’s in verband met de politie
In juni 2010 startte de Boraine-politie een gerichte preventiecampagne tegen handelaars in het gebied om zichzelf te beschermen tegen overvallen. Twintig bedrijven hebben sindsdien geïnvesteerd in het “TelePolice Vision” -systeem. Waarvan meerdere apothekers. Getuigenis.

Marie-Line (we zullen haar naam of de plaats waar ze ons ontvangt niet publiceren) opende haar apotheek vijftien jaar geleden in de Borinage. Hoewel ze nog nooit is beroofd, heeft ze geïnvesteerd in verschillende beveiligingssystemen. “Ik heb tot nu toe het geluk gehad niet te worden geconfronteerd met dit type agressie, dat Dit is niet het geval voor veel van mijn collega’s, zegt ze. Sommigen zijn zelfs meerdere keren beroofd. ”
De meeste van hen blijven erg getekend door deze traumatische gebeurtenissen.

Voor apothekers neemt het gevaar aanzienlijk toe in kinderopvangrollen die ’s avonds beginnen en de hele nacht duren. “We voelen ons niet veilig als we midden in de nacht alleen in de apotheek zijn … Natuurlijk heb ik een wachtkamer, maar toch …”

Prudente, de apotheker Boraine laat weinig geld in contanten, voor het geval …

Hoewel haar winkel is uitgerust met een conventioneel alarmsysteem, om te reageren op inbraken ’s nachts, heeft Marie-Line net geïnvesteerd in het TelePolice Vision-systeem dat wordt aanbevolen door de Boraine-politie. Het bestaat uit een camera, met microfoon en een kleine doos die het alarm rechtstreeks in een politiebureau van boraine kan activeren. Vanaf dit moment kan de politie dankzij de camera alles zien en horen wat er in de handel gebeurt. En grijp onmiddellijk in als een overval aan de gang is …

Een afschrikkende werking

“Wat me ertoe bracht om de visie van TelePolice te installeren, vervolgt de apotheker, het was ook het feit dat ik een poster op mijn raam kon bevestigen die de klant waarschuwt dat mijn apotheek wordt bewaakt door camera’s. Het is waarschijnlijk een beetje naïef … ”

Niet noodzakelijkerwijs, omdat het bericht dat in het venster van een transactie wordt geplaatst, afschrikwekkend kan zijn voor kwaadwillende personen. Dit is een van de nagestreefde doelen.“Ja, ik voel me meer gerustgesteld sinds we dit systeem hebben geïnstalleerd. Maar toch is het nodig om goed te kunnen reageren tijdens een overval … “

Marie-Line begrijpt niet waarom dieven vaak apotheken aanvallen terwijl ze zijn uitgerust met Bancontact.

“Ik zie dat het beroep van apotheker een bedrijfsrisico is geworden”, betreurt Marie-Line. Tot op het punt van de angst voor agressie op elk moment? “Nee, maar ik denk erover na, vooral tijdens mijn bewaking, we zien op dat moment veel vreemden …”

Aan het plafond bevestigd (aan de rechterkant), maakt een camera het mogelijk om te volgen wat er in de apotheek gebeurt.

Voor de politie van Boraine biedt het camerasysteem met microfoon waardevolle voordelen ten opzichte van een conventioneel alarmsysteem dat is aangesloten op een privé-station. “Met de TelePolice Vision”, legt de politie uit, “we hebben het geluid en het live-beeld.

Zodra de handelaar de waarschuwing heeft gegeven, kunnen we de agressie volgen en reageren. Als de dief is vertrokken, kunnen we meteen met de verkoper praten. ”

  • Als de Boraine-politie handelaren aanmoedigde om zichzelf uit te rusten met TelePolice Vision, kwam dat omdat er veel overvallen in de zone waren?

Ja, het percentage agressie van bedrijven was in 2009 relatief hoog. Er was een opleving geweest. Het moest reageren.

  • Cijfers?

We hadden 17 winkels die in 2009 en vervolgens 15 in 2010 werden aangepakt. Eind januari werden er geen bedrijven aangevallen, terwijl er in januari 2010 5 waren geweest.

  • Welke soorten bedrijven hebben geïnvesteerd in de bescherming met camera’s ?

Apotheken (meestal), juweliers, boekhandels en slagers.

Twintig winkels uitgerust met camera’s voor de vijf steden boraine, het is niet veel …

Tot nu toe is het niet echt enorm, maar veel bedrijven wachten om dit systeem te installeren. Van onze kant steunen we dit beveiligingssysteem sterk. We moeten alle middelen inzetten voor preventie.

  • Moest de politie ooit ingrijpen in een van de winkels met camera’s ?

Geen meldingen in 6 maanden! We merken ook een aanzienlijke daling van het aantal gewapende aanvallen op ons gebied.