+ 32 (0) 2 318 50 90

Hij wees overvallen in series

Abdelkarim, 35, stond bekend om 55 feiten. Interviews met zijn slachtoffers

ARREST BRUSSEL / ELSENE / ETTERBEEK / MOLENBEEK Het is niet alleen de Noord-zone die onlangs is geconfronteerd met een golf van gewapende overvallen. De regio Brussel-Elsene kende sinds eind februari ook van zijn gemeenten een ongewone zwarte reeks kleine overvallen, allemaal gericht tegen apotheken. Allemaal volgens dezelfde modus operandi.

Slechts twee andere feiten werden genoteerd op Molenbeek en Etterbeek (Roovere Avenue en Gray Street). Na het bekijken van de beelden van CCTV, geen twijfel: het is dezelfde auteur. Het onderzoek begon op 8 maart … en de verdachte werd maandag gearresteerd. Hoe? Aan de boulevard Adolphe Max had een inspecteur een man opgemerkt wiens kleding en gang hem bekend voorkwam: dezelfde als die gedragen door de overvaller van de apotheken Van Artevelde straat, Emile Bockstael, Antoine Dansaertstraat, Brugmannlaan en laan Citroenbomen. Hij was niemand minder dan Abdelkarim, een 35-jarige Brusselaar.

Tijdens zijn arrestatie was de verdachte zichtbaar nog steeds een slachtoffer; hij droeg een groot mes, gewikkeld in papier, in zijn middel gleed. De man, bekend bij de politie voor 55 feiten (!), Inclusief nep schrijven, mishandeling en batterij, drugsbezit, ontsnapping, bekende de aanslagen. Hij werd onder arrestatiebevel geplaatst.

Wat verlichtte de vele slachtoffers van zijn ‘amateurisme’, zoals beschreven door een van de apothekers: “Hij kwam terug met een sjaal op de mond. In eerste instantie dacht ik dat hij kiespijn had! Hij keek niet recht in de ogen en hij mompelde. Hij vroeg me om de doos te openen, maar hij nam het uiteindelijk zelf mee naar € 180, voordat hij vluchtte. ‘De apotheker realiseerde zich toen niet dat Abdelkarim deed alsof ze haar beroofde met een wapen in zijn zak. Resultaat van deze aanval: de apotheek is nu voorstander van maximale betalingen door Bancontact, zelfs voor kleine bedragen. Bovendien zal het heel snel nodig zijn om te bellen om daar binnen te gaan.

Alex is apotheker-stagiair en heeft ook Abdelkarim geconfronteerd. “Hij verborg zijn gezicht met een sjaal en had een pet. Hij was niet agressief, maar deed alsof hij een mes of een pistool in zijn zak had. Ik aarzelde niet, ik gaf alles, maar er was niet veel, want het was pas 10 uur ’s avonds “. Helaas voor Alex werkte het nieuw geïnstalleerde telepolicesysteem niet. Het feit dat hij “meerdere slachtoffers heeft gemaakt”, zegt een andere manager van de apotheek, “toont misschien zijn verlangen om de sporen te doorkruisen.” Ze moesten allemaal hun overvaller identificeren gisteravond. Door je vingers te kruisen, zodat ze de volgende keer gespaard blijven …

F. Sc en D. H. Gefilmd, ‘Abdelkarim’ verwijst ‘naar een apotheek in Etterbeek. “Hij heeft 180 euro ingepakt”, zegt de apotheker.