+ 32 (0) 2 318 50 90

UCM tweewekelijks n ° 40 “Boekverkopers in rouw”

Om veertien dagen n ° 40
23 september 2011

ONZEKERHEID

Robert Campion schoot in zijn winkel

Boekverkopers in rouw

Het was 18.30 uur toen een gemaskerde en bewapende bandiet een boekwinkel binnenging in Houdeng-Aimeries (La Louvière). Hij vuurde. Robert Campion is dood. Stupor. Verdriet. Woede ook! Het moet gebeurd zijn en het zal opnieuw gebeuren als er niets beweegt.

Een hele buurt is ontzet, een heel beroep ook. De gedode boekhandelaar was getrouwd en vader van drie, unaniem gewaardeerd. Toen hij 63 was, begon hij na te denken over een welverdiende pensionering. Hij werd neergeschoten voor een handvol euro’s. De naam wordt toegevoegd aan de lange lijst van onafhankelijken (juweliers, bakkers, apothekers …) die het slachtoffer zijn van toenemende onveiligheid. De gewapende overvallen nemen toe in gemakswinkels: + 220% in drie jaar! Er is zowel een verschuiving, omdat banken of supermarkten erg worden beschermd, en een trivialisering van geweld. Criminelen, soms heel jong, lopen het risico om te moorden voor een gemiddelde buit van € 220.

Deze evolutie is niet te verdragen. UCM en Prodipresse (vereniging van persaandrijvingen) pleiten voor een ronde tafel over de veiligheid van gemakswinkels. Handelaars hebben net als iedereen het recht om hun beroep uit te oefenen zonder hun leven te riskeren. Robert Campion mag niet voor niets dood zijn.

Er is geen magische formule om een overval te voorkomen, maar stappen om de trend om te keren. Ten eerste, straf de daders streng. Dit is niet altijd het geval. We kunnen TelePolice generaliseren (systeem dat de stad La Louvière weigerde) en preventieve partnerschappen ontwikkelen tussen bewoners, winkeliers en politie. Deze moeten meer aanwezig zijn in de straten en in de buurt van winkels, vooral op gevoelige tijden zoals het einde van de dag. Beveiligingsinvesteringen moeten sterk worden aangemoedigd, bijna gratis. Het vereist ook gratis elektronische betaalmiddelen (Bancontact …) om contant geld te beperken. Ten slotte moeten slachtoffers van gewelddadige aanslagen en hun families kunnen profiteren van een fonds van bijstand en psychologische bijstand.

Th. E.