+ 32 (0) 2 318 50 90

2010: een handel op 5 aangevallen

In 2009, katastrofisch jaar voor handelaren, doelen van dieven in januari ook Brussel

Gewelddadige aanvallen in de winkels stijgen dramatisch. De FEDIS had het fenomeen afgelopen november al aan de kaak gesteld. Het is nu aan de UCM, de Unie van de middenklasse, om te protesteren tegen deze bijzonder belangrijke plaag in deze tijd van het jaar, wanneer kerstinkopen en verkopen slagen en waar vluchten, vooral winkeldief, vermenigvuldigen.

 Het jaar 2009 wordt beschreven als katastrofisch door de Unie van de middenklasse: "gevolg van de crisis, een op de vijf handel heeft reeds, in de huidige 2010, is het doelwit van een dief", verklaarde in zijn communiqué Jean-François krenc, adviseur van de Management Movement aan UCM.

De afdeling Flight problem studies van de UCM heeft zojuist een notitie geschreven waarin een aantal observaties wordt getekend. Beginnend met degene die de Belgische handelaar boven het Europese gemiddelde zet in termen van onbekende afprijzen (inventaris gat). "In België en Luxemburg verloren winkeliers 860.000.000 euro, of 1,33% van hun totale omzet, terwijl het Europese gemiddelde neerkomt op 1,26%. Het bedrag van de geregistreerde vluchten ook verhoogd met 29% in 2009 ", de UCM is nog steeds ongelukkig.

 Deze verliezen worden voornamelijk veroorzaakt door vluchten gepleegd door klanten die alleen goed zijn voor 52,8% van de verliezen tegen een gemiddelde van 42% wereldwijd.

 Net zoals de FEDIS al had opgemerkt, bevestigt de UCM ook de toename van het aantal gewapende overval aanvallen op handelaren en voegt daaraan toe dat een op de vijf dieven (21%) is tussen de 30 en 39 jaar oud.

 De tweede categorie dieven waarvan de kleine winkels het slachtoffer zijn, bestaat uit jongeren tussen 15 en 19. De UCM merkt hier een sterke stijging van de vluchten gepleegd door deze tweede categorie.

 En de handelaren van het land zijn niet alle getroffen op dezelfde manier volgens de regio waar ze zijn geïnstalleerd. "Vluchten zijn vastgelegd voor 30% in Brussel, vergeleken met 27% in Vlaanderen en 43% in Wallonië. Henegouwen is de meest getroffen provincie, "zegt UCM weer, erop te wijzen dat vorig jaar gemiddeld meer dan 37 winkeldief werd gepleegd per dag, 49 in Wallonië en 31 in Vlaanderen.

 De UCM uiteindelijk stelt de lijst van de meest gestolen producten (zie hiernaast) en ziet een toename van de diefstal van levensmiddelen, alvorens te bellen op zijn beurt de politie en Justitie om effectiever te handelen.

Bron: het laatste uur 2010.