+ 32 (0) 2 318 50 90

Visie van de telepolitie voor een bedreigde rechter

Bedreigd met de dood krijgt rechter Dierickx een primeur: een bewakingscamera in een rechtbank

VEILIGHEID SCHAERBEEK Schaarbeek vrederechter Eric Dierickx, die klaagde dat hij meerdere keren met de dood was bedreigd en had aangekondigd dat hij niet meer zou gaan zitten als hij geen politieaanwezigheid kreeg, profiteert sinds deze week van een primeur in België. Het TelePolice Vision-systeem is geïnstalleerd in de rechtszaal en is nu operationeel, bevestigen we op het hoofdkantoor van het bedrijf.

De SPF Justice beschikte echter niet over de nodige middelen: aangezien er geen begroting kon worden vrijgegeven, besloot de Amerikaanse firma, die haar hoofdkantoor in New York heeft, een geschenk te geven. Het TelePolice Vision-systeem van de nieuwste generatie in de rechtbank van de Koningsstraat in Schaarbeek is identiek aan dat in meer dan duizend winkels in Wallonië en Brussel.
Voor het eerst in België wordt een dergelijk systeem geïnstalleerd in een rechtszaal. Het is rechtstreeks verbonden met de politiezone Brussel-Noord, die reeds de eerste was in 2009 om het in het Brussels Gewest te adopteren en te promoten bij de kooplieden van Sint-Joost, Schaarbeek en Evere. In twee jaar tijd is de criminaliteit sterk gedaald.
Les van het Fabeltjesland-drama in Dendermonde: Schaarbeek huisvest ook het eerste kinderdagverblijf voor kleine kinderen uitgerust met dezelfde technologie.
Op 14 november werd Justice of the Peace Eric Dierickx opnieuw met de dood bedreigd. De rechter Schaerbeekois had publiekelijk betreurd dat de minister van Justitie, die had toegezegd actie te ondernemen na de tragedie van de Vrederechter Brussel – een gebrek aan begrotingsmiddelen zeker – feitelijk niets had gedaan. Tijdens deze tragedie vorig jaar werden een vrederechter in Brussel en haar klerk vermoord door een onevenwichtige rechtbank.
Sindsdien is het geld er nog steeds niet, maar de particulier, die waarschijnlijk belangen heeft, stelde voor om dit geschenk te maken. In principe is de camera geïnstalleerd in de rechtszaal gericht aan de rechter, en dus niet op het publiek. Het wordt alleen actief als de magistraat, die de afstandsbediening vasthoudt, en alleen als en wanneer de magistraat beslist. TelePolice Vision werkt niet permanent. Het registreert de rechtszaken niet.
Gilbert Dupont.
Op 14 november werd Justice of the Peace Eric Dierickx opnieuw met de dood bedreigd.