+ 32 (0) 2 318 50 90

De high-tech politie zijn testen…

Een proces om snellere gangsters op te sporen die zijn getest op een politievoertuig “Télépolice Vision Mobil”!

BRUSSEL De afgelopen tien dagen heeft de Belgische politie een revolutionaire technologie getest die in staat zal zijn levende beelden over te brengen naar patrouillevoertuigen van vermeende daders van een voortdurende overval, ook al bevinden de verdachten zich nog steeds in de scene. handel die ze aanvallen.

Genoemd TelePolice Vision Mobile, het proces wordt getest op een proef in het Brussels Gewest op een eerste voertuig in de BruNo politiezone (Evere, Sint-Joost, Schaarbeek), bevestigt de commissaris Roland Thiebault.

Bovendien kan het systeem andere applicaties ontvangen, zoals directe verzending naar patrouilles van foto’s van verdwenen kinderen.

Vanaf 2012 zal de Belgische politie niet meer aankomen als de karabiniers van Offenbach. Historisch gezien hebben generaties politieagenten op het toneel van een gewapende overval genoegen moeten nemen met een onjuiste beschrijving, vaak overgedragen door onhoorbare radio’s, vermoedens om naar te kijken.

Dankzij de nieuwe procedure zullen de interventiepatrouilles de foto’s van de verdachten ontvangen voordat ze ter plekke aankomen, terwijl de verdachten er misschien nog niet uit zijn.

Commissaris Frank Dauchy, die de leiding heeft over het project, ziet een formidabele efficiëntiewinst. Tegen lage kosten: voertuigen die al zijn uitgerust met de MDT (mobiele dataterminal) hebben in feite een ingebouwde terminal met een scherm waarop de TelePolice Vision Mobile zich kan aanpassen met de installatie van een eenvoudige software. Een bedrijf uit Tubize verkoopt voor België deze Amerikaanse technologie die in Delaware is ontwikkeld door FTW Group Corp.

In het Waalse en het Brusselse gewest zijn meer dan 1.500 winkels uitgerust met TelePolice Vision, waaronder enkele tientallen in Schaarbeek.

In geval van alarm komen de beelden van de huidige aanval live aan op het politiebureau. Bij het uitzenden selecteert de exploitant de te exploiteren foto’s van de vermeende daders en draagt deze over aan de interventievoertuigen waar de beelden op het scherm aan boord (7-inch schermen) aankomen zonder dat de politie verder moet gaan met de minder manipulatie.

De politie is er nog niet: ze krijgen al kwaliteitsfoto’s van de auteurs waarnaar ze op zoek zijn, kleding, enz., Veel meer vertellen dan de klassieke “1m80, donker haar, jeans en donkere jas” zoals ze moesten om enkele decennia tevreden te zijn.

Commissaris Dauchy noemt de lopende tests “sluitend”. Het blijft “aanpassingen” maar het proces zal operationeel zijn “vanaf begin 2012”.

Alle politiezones zullen dan profiteren.

Gilbert Dupont

© La Dernière Heure 2011