+ 32 (0) 2 318 50 90

UCM: “Gewelddadige vluchten verhuizen naar kleine bedrijven”

“Kleine bedrijven zijn nu het doelwit van overvallers die veilige instellingen vermijden en waar er minder geld in contanten is”

BRUSSEL Gewelddadige overvallen verplaatsen zich van veilige instellingen zoals banken naar minder veilige kleine bedrijven en waar nog steeds veel geld wordt afgehandeld, volgens een notitie van de Union of Middle Classes (UCM), die is gebaseerd op Franse gegevens die kunnen worden overgebracht naar de Belgische situatie.

“Kleine bedrijven zijn nu het doelwit van overvallers die veilige instellingen vermijden en waar minder geld in contanten is”, zegt Jean-François Krenc, adviseur van de UCM. “Lokale winkels zijn een gemakkelijke prooi voor criminelen, ze vallen terug op kleine winkels omdat ze weten dat er meer geld is in banken en dat ze beter en beter worden beschermd” verklaart de UCM in zijn notitie.

Over het algemeen is de buit in de kleine bedrijven die het slachtoffer zijn van gewelddadige vluchten gemiddeld niet hoger dan 80 euro. Benzinestations, boekhandels, bakkerijen, juweliers, geen enkele onderneming worden door dit fenomeen gespaard. De daders van gewelddadige overvallen zijn over het algemeen jonge delinquenten die met geweld het hogere stadium van diefstal zijn ingegaan.

UCM en UNIZO reageerden geschokt op de twee juwelierroven op maandag in Brussel, waar een juwelier werd gedood. Organisaties pleiten voor maatregelen om kleine bedrijven te beveiligen en een alomvattende aanpak van deze misdaad.

Info © La Dernière Heure 2010