+ 32 (0) 2 318 50 90

Een nieuw audiovisueel alarmsysteem.

Een tweede jeugd voor Georges Henri Avenue

De Avenue Georges Henri en zijn omgeving vormen het onderwerp van een grootschalig revitaliseringsplan dat in 2010 werd gelanceerd door de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Eerste beoordeling. Het district Georges Henri in Sint-Lambrechts-Woluwe is begonnen aan een lang veranderingsproces. Eind 2010 presenteerde de gemeente 25 vlaggenschipmaatregelen om een tweede jeugd in de laan en omgeving te krijgen. Winkels, woningen, openbare ruimtes, mobiliteit, veiligheid … De veranderingen zullen talrijk zijn en alle facetten van het gemeenschapsleven beïnvloeden. Iets meer dan een jaar na de aankondiging van dit ambitieuze revitalisatieplan is het moment aangebroken om een eerste rapport op te stellen.

Regel de gevels van winkels

Een van de belangrijkste innovaties in het revitaliseringsplan van Georges Henri Avenue betreft de gevels van bedrijven. In mei 2012 heeft de gemeenteraad een nieuwe verordening voor het betreffende gebied aangenomen. Hij verwacht nu alleen dat het akkoord van het Gewest in werking treedt. Zodra het is geïmplementeerd, kan de gemeente de ontwikkeling van commerciële winkelpuien in kaart brengen: borden, ramen, luifels, displays, reclameaffiches … Om potentiële weerspannige handelaren te overtuigen, heeft de gemeente gekozen voor een incentive-aanpak: eind 2011 werd een premie voor gevelverfraaiing ingevoerd. Voor gevelwerkzaamheden bedraagt de premie 30% van de kosten. Voor het verwijderen of vervangen van een bord is dit 50%. Beide kortingen zijn cumulatief.

Verbeter het woningbeheer

Twee maatregelen van het gemeentelijk plan zijn gericht op het verbeteren van het beheer van woningen. De eerste geeft de gemeente een recht van eerste weigering, waardoor het de mogelijkheid krijgt om voor elke andere kandidaat een te koop aangeboden of verlaten bezit te verwerven. De tweede maatregel stelt een premie vast voor gescheiden toegang tot commerciële gelijkvloerse verdiepingen (50% van de hoeveelheid werk).

Verbouw publieke ruimtes

Sinds de lancering van het plan is er nieuw straatmeubilair geïnstalleerd: 22 nieuwe bakken, 7 banken en 14 fietsenrekken. Totaal budget: 65000 €. Daarnaast werd eind 2011 de openbare verlichting vervangen door nieuwe, meer ontwerpgerichte installaties. Op de lange termijn zullen de openbare ruimtes volledig opnieuw worden ontworpen en zal, volgens de gemeente, speciale aandacht worden besteed aan de zachte vervoerswijzen: voetgangers, fietsers, mensen met beperkte mobiliteit. Een eerste fase van het werk heeft al plaatsgevonden tijdens de maand maart.

Verander parkeergewoontes

Het parkeerbeleid van de wijk Georges Henri is volledig opnieuw geëvalueerd. Om het parkeren van de klanten van de hoofdweg in de loodrechte slagaders te voorkomen, worden deze nu in de blauwe zone gepasseerd. Om dit tegenwicht te bieden, wordt de aanleg van een ondergrondse parkeergarage met een capaciteit tussen 100 en 200 plaatsen op de site van Métairie Van Meyel bestudeerd. Een beslissing zal vóór het einde van het jaar worden genomen.

Drie bewakingscamera’s zullen binnenkort worden geïnstalleerd in Square de Meudon, Place Degroof en Brand Whitlock Boulevard. Bovendien is een nieuw audiovisueel alarmsysteem, “Télépolice Vision” genaamd, nu beschikbaar voor verkopers. De installatie is 150 € en de abonnementskosten bedragen 54,90 € per maand. De gemeente draagt 50% van de kosten.

Een ambitieus revitaliseringsplan “Avenue Georges Henri presenteert op dit moment een heterogeen aspect, merkt Cécile Arnould, communicatiemanager van de bourgmestre van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain op. Dit revitalisatieplan heeft als doel om het geheel een betere samenhang te geven. “Hoe worden deze 25 maatregelen door bewoners en winkeliers in de buurt verwelkomd? “Verandering veroorzaakt nog steeds angsten, maar de meesten van hen hebben deze maatregelen begrepen en geaccepteerd”, zei ze. We hebben de lokale handelsvereniging en de lokale bevolking vele malen ontmoet gedurende meer dan een jaar en we houden ze bij elke stap op de hoogte. “Om dit te doen,” publiceren we ook een klein nieuwsmagazine, de ‘ Georges Henri info ‘, vier keer per jaar.’

Nicolas Rozen

Een winkelstraat die een revitalisering nodig had.

© J-C Guillaume