+ 32 (0) 2 318 50 90

Camera’s in Schaarbeek in verband met Télépolice

Camera’s in Schaarbeek: rust en sereniteit!

Sinds juni worden 66 intelligente bewakingscamera’s geïnstalleerd in een reeks buurten van de gemeente, gekozen op basis van een veiligheidsstudie uitgevoerd door de federale politie en unaniem goedgekeurd bij de laatste raad gemeenschappelijk. De inzet is groot: inspelen op de overduidelijke behoefte aan veiligheid en bewaking van de openbare ruimte, rekening houdend met de bezorgdheid van burgers over de bescherming van privacy.

Een gemeente in de voorhoede van de vooruitgang !

Deze camera’s, vrij specifiek, verschillen van andere eerder geïnstalleerde camera’s, door hun nieuwe technische mogelijkheden. Ze kunnen de video’s analyseren en het voorwerp van de misdaad 36 keer vergroten, alle verdacht gedrag opsporen, zoals verdachte bijeenkomsten, graffiti, illegale stortingen, files. Ze kunnen ook worden geprogrammeerd om dampen op te vangen en worden gealarmeerd door verdachte geluiden … Ongeacht de bewaking van de schermen door de bediener, zal het systeem abnormale situaties detecteren en alarmen activeren binnen de zone verzending.

Dit maakt het mogelijk om minder personeel voor de schermen te mobiliseren en daarom meer mensen op de grond te sturen!

Met deze nieuwe camera’s kan de politie reactief en proactief reageren op het geringste incident.

Respect voor privacy … onvermijdelijk

Voor velen, die zegt “camera’s”, zegt de schending van de privacy. In Schaarbeek is het niet waar! Inderdaad, dankzij deze technologie worden de camera’s alleen geactiveerd wanneer dat nodig is. In overeenstemming met de wet van 21 maart 2007 worden gemaakte opnamen maximaal één maand bewaard.

Bovendien kunnen ze in real-time alleen door politieagenten of onder toezicht van de politie worden bekeken. Een ander voordeel van dit nieuwe systeem: het netwerk van camera’s zal worden gekoppeld aan de alarmsysteemagressie “Telepolice” die bij veel handelaren is geïnstalleerd.

Zo kunnen, in het geval van een agressiealarm, de camera’s worden geleid naar vooraf gedefinieerde posities om de route van de verdachte te volgen … en hem sneller te bellen!

Geld, het lef van oorlog …

In 2008 besloten de Bourgmestres van Schaarbeek / Evere / Sint-Joost en het hoofd van de politiezone het aantal bewakingscamera’s op de wegen en openbare ruimten van het grondgebied te vernieuwen en te verhogen. De installatie van 127 camera’s is gepland op het grondgebied van de drie gemeenten voor een totaal budget van € 5.964.393, waarvan € 3 miljoen voor Schaarbeek, die niet aarzelde om zijn reserves aan te trekken! Een verstandige keuze voor een gemeente van de grootte en dichtheid van Schaarbeek …

Het volledige apparaat zal tegen het einde van 2014 volledig zijn geïnstalleerd.