+ 32 (0) 2 318 50 90

Home invasies op de opkomst

10/10/2009

BRUSSEL In de eerste helft van 2009 konden we exclusieve cijfers over de thuisinvasie bekomen. Voor de eerste zes maanden van het jaar werden 233 gebeurtenissen (inclusief pogingen) geregistreerd door de federale politie.

Dit is bijna het dubbele van het aantal geregistreerde feiten in 2008 (269 voor het hele jaar). “Dit zijn cijfers die moeten worden gerelativeerd, echter” we onmiddellijk nuance aan de kant van de federale politie.

“In 2008 werden niet alle feiten over huisinvasies zonder wapens vastgelegd, terwijl ze in 2009 in de gegevens werden geïntegreerd”, zei Tom De Saveur, hoofd van het misdaadbestrijdingsbureau tegen het eigendom van de federale politie.

Het fenomeen neemt echter toe en trekt met name de aandacht van de federale politie, die een groot bestand in zijn laatste interne evaluatie besteedt. “Home-invasies nemen toe en we werken momenteel samen met de FOD Binnenlandse Zaken om preventieve berichten naar de bevolking te brengen”, vervolgt Tom De Saveur.

Een huisinvasie wordt onderscheiden van een inbraak door de modus operandi die door de auteurs wordt gebruikt.

“De daders zijn vaak bewapend en zoeken bewust contact met de slachtoffers van wie ze de geheime code van een bankkaart, juwelen, verborgen geld in het huis, enz. Eisen.” specificeert de divisie-commissaris De Saveur. “We hebben geen wetenschappelijke verklaring voor de toename van dit fenomeen, maar er zijn verschillende tracks geavanceerd zoals die van de bankencrisis, waardoor veel mensen geld van hun rekening hebben gehaald om het thuis te houden” .

“In het algemeen, het zijn de juwelen en het geld dat deze schrijvers eisen, we zien dat er nu een verschuiving naar andere doelen plaatsvindt. De auteurs vallen minder beschermde, kwetsbaardere slachtoffers aan. voorheen vielen ze rijkere doelen aan, die belangrijkere beveiligingssystemen hadden (alarmen), en steeds meer huiselijke invasies worden nu gepleegd door kleine privépersonen “, betreurt de divisiecommissaris.

Zijn afdeling werkt momenteel aan het imago van het fenomeen: “Ons doel is om het te verfijnen en te voltooien.”

© La Dernière Heure 2009