+ 32 (0) 2 318 50 90

De politie zal in staat zijn om handelaren te waarschuwen

De Belgische

Het teken Colruyt lijkt in de ogen van sommige overvallers. In minder dan een maand werden vijf winkels bezocht door gemaskerde en gewapende gangsters. Gelukkig veroorzaakten deze verschillende overvallen geen letsel maar lieten psychologische littekens na aan de personeelsleden.

De eerste van deze rij werd gehouden op Chapelle-lez-Herlaimont op 18 september rond 13.00 uur. Drie personen braken de winkel in. Gewapende en dragen van paintballmaskers, twee van hen gingen op weg naar een van de kisten. Met bedreigingen gehoorzaamde de kassier en overhandigde de inhoud van de geldlade. De drie personen vluchtten vervolgens in een donkere auto.

Elf dagen later was het de beurt aan personeel en klanten van Colruyt d’Anderlues om een ​​dergelijk ongeluk te ervaren. Het was 2 uur ’s middags toen verschillende mensen in de winkel arriveerden om weer naar de kratten te gaan voordat ze een paar minuten later verdwenen.
En op 3 oktober werd de regio Charleroi ook getroffen door deze plotselinge golf van overvallen. Colruyt de Gilly werd geconfronteerd met vier gewapende gangsters. Een paar minuten nadat ze de winkel hadden verlaten, werden ze gestopt door de politie aan boord van hun Ford Fiesta. Ze waren tussen de 20 en 25 jaar oud en werden beschuldigd van roof met geweld en werden verdacht van acht overvallen.

16 oktober, keer terug naar de centrale regio. Colruyt de Binche was op zijn beurt het doelwit van deze aanvallen. Om ongeveer 10:00 uur dwongen ze het personeel om de winkel te sluiten terwijl ze hun onheil begingen.

Nogmaals, het incident veroorzaakte geen verwondingen en verliep zeer snel.

Het laatste evenement vond op maandagavond plaats in Chapelle-lez-Herlaimont. Drie gewapende en gemaskerde personen kwamen de winkel binnen. Een van hen droeg een masker van de beroemde Scream-film. Ze bedreigden de slager in de buurt van de kratten voordat hij de inhoud in beslag nam en ontsnapte. Merk ook op dat de Carrefour de Saint-Vaast, in de buurt van La Louvière, deze maandagavond rond 20.00 uur werd gewezen, kort na de overval van de Colruyt de Chapelle-lez-Herlaimont.

Aan de zijde van de ordehandhaving is er ook bezorgdheid over dit fenomeen. “We zullen een actieplan opstellen”, zegt Francis Joncret, commissaris van de politiezone van Mariemont. “We gaan nu al op een aantal meer problematische plaatsen groeien, we gaan meer versterken en richten, vergeleken met vorig jaar is er een daling van 15% in diefstallen met geweld in de winkels, maar we mogen niet vertrouwen op onze lauweren. ”

In ieder geval neemt de politie het probleem serieus en wordt het onderzoek snel uitgevoerd om te voorkomen dat deze diefstallen zich vermenigvuldigen.

Het is stom om zoveel risico’s te nemen

Colruyt-woordvoerder, het gaat om de veiligheid van personeel en klanten

  • Dit is de eerste keer dat zoveel overvallen in zo’n korte tijd worden gepleegd?

“Meer dan vier weken zijn er vijf in dezelfde regio geweest. Wat we zien is dat deze mensen verhuizen. Nu is het in Henegouwen maar misschien zal het later ergens anders zijn. Wat voor ons belangrijk is, is de veiligheid van het personeel en de klanten. ”

  • Welke maatregelen zijn er genomen om dit verschijnsel tegen te gaan?

“Allereerst willen we uitleggen dat de meeste klanten elektronisch betalen, dus er is heel weinig geld te verdienen, maar de psychische schade is aanzienlijk en in de hele geschiedenis van Colruyt hebben we nooit geweten hoe we het moeten aanpakken. Dit is niet mogelijk, het is stom om zoveel risico’s te nemen. ”

  • Zal je je beveiliging versterken?

“We zullen bespreken met de politie en justitie met wie we een zeer goede samenwerking hebben, we zullen zien wat we kunnen doen, we staan ​​ook open voor dialogen met de officiële instanties.”

  • Maak je je zorgen over nieuwe aanvallen in andere winkels?

“Het is iets dat we altijd hebben overwogen, maar we kunnen niet meer doen dan we al doen, het gebeurt van tijd tot tijd, iedereen weet het, maar we begrijpen niet waarom. gangsters geloven ons niet. ”

  • Zijn er nieuwe instructies aan het personeel gegeven?

“Nee, we zijn hier om hen te ondersteunen als ze ons nodig hebben, we begeleiden hen, we luisteren naar hen, we geven ze niet op, we doen er alles aan om te proberen minder serieus te maken wat er is gebeurd. . ”

  • Ben je bang voor een vorm van psychose bij je cliënten?

“Nee, niet noodzakelijk, we zijn niet de enigen die het slachtoffer zijn, ook al is het niet gelukkig voor klanten, we zullen er alles aan doen om nieuwe incidenten te voorkomen. we kunnen het onmogelijke niet doen. ”

Supermarkten beschermen zichzelf

Meer dan de helft van de kluizen in de supermarktketen Lidl is uitgerust met een programmeur die de opening van tien minuten uitstelt. Bovendien zijn de kluizen niet langer toegankelijk buiten de openingstijden van de winkel (vóór 08.30 uur en na 20.00 uur). “Iedereen met slechte bedoelingen bevindt zich voor een afgesloten (veilige) deur. Lidl neemt voortdurend preventieve maatregelen om de veiligheid van zijn werknemers en klanten te garanderen. De geautomatiseerde opening na tien minuten, is een duidelijk signaal! Dit apparaat is bedoeld om criminelen te ontmoedigen “, zei woordvoerder Julien Wathieu.

Bij Delhaize zeggen we dat “alles in het werk wordt gesteld om de veiligheid van onze werknemers en klanten te beschermen, maar we houden deze maatregelen liever voor onszelf, om geen enkele kwaadwillende geest te inspireren”.

De politie kan winkeliers waarschuwen

Een nieuw waarschuwingssysteem is in opkomst voor honderden verkopers

Een pluspunt voor beveiliging van kleine bedrijven: een nieuwe toepassing biedt politiediensten, op gebieden die het Télépolice Vision-systeem hebben ingevoerd, de mogelijkheid om ondernemers van een sector, een buurt, direct te waarschuwen een gemeente, een bedreiging voor hun activiteit.

De applicatie zal honderden handelaren interesseren: apothekers, juweliers, boekhandelaren, gas, kruideniers, bakkers en anderen, gevestigd in vier (en binnenkort vijf) van de zes zones van Brussel (alleen Elsene en Brussel worden uitgesloten van de 19) en vijftien zones partners in Wallonië, Henegouwen en Waals-Brabant vooral.

Met deze applicatie, IPN genaamd voor Info Police Networks, ontvangt de handelaar die verbonden is met het systeem, van het politiebureau een bericht dat hem waarschuwt voor een misdaadrisico. Het bericht komt naar hem toe zoals hij wil: op zijn smartphone, zijn laptop, zijn professionele computer of zijn kassa. De waarschuwing gaat niet via sociale netwerken.

Het is daarom volledig vertrouwelijk en de politiedienst die beheert, is gericht op de verkopers die zij wenst te informeren. De apotheker van Schaarbeek wordt ervan op de hoogte gebracht dat zeven apotheken in drie dagen in Etterbeek en altijd op hetzelfde tijdstip worden aangevallen.

De bedrijven in het district Helmet zullen aan het eind van de middag weten dat een winkelier valse rekeningen van € 50 heeft ontvangen. Met de mogelijkheid om te reageren en te antwoorden: “Ik heb ook ontvangen, ze waren drie minuten geleden bij mij thuis, ze liggen op de vloer van Haecht.”

Voor de politie is het een nieuw communicatiemiddel, discreet, snel en kan het ook worden gebruikt voor andere waarschuwingen dan banditry, evacuatie, overstroming, enz.

Afhankelijk van de urgentie heeft IPN drie waarschuwingsniveaus: dispatching kan berichten For info”, “Attention” en “Urgent” verzenden. Bij dringende waarschuwingen kunnen gebruikers van de Help Police Contact-software zelfs de deur van de winkel of een andere gevoelige plek, zoals een kluis, automatisch vergrendelen.

Het systeem is scherpgesteld. Het zal werken als politiediensten groen licht geven. En het is helemaal gratis.