+ 32 (0) 2 318 50 90

2009: Schaarbeek: camera’s in winkels

Een uitgebreider Telepolice systeem.

Het project zal zo snel mogelijk worden voorgelegd aan de goedkeuring van de politieraad. Het plant in eerste instantie de installatie in 500 winkels met camera’s die rechtstreeks verbonden zijn met het hoofd van de politie

Tot nu toe gaf de Tele-politie niet echt om zijn naam! Het systeem was beperkt tot een zender voor het opnieuw verzenden van geluiden.

Met een druk op de knop komen juweliers en apothekers rechtstreeks (en in stilte) in contact met de politie. Ze kunnen horen wat er in de winkel gebeurt en de situatie evalueren. Maar de Noord-zone (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost) wil verder gaan door de visuele dimensie te integreren.

“De oude Tele-politie was een goede ervaring. De werking ervan was niet optimaal, dat staat vast, maar we hebben goede resultaten behaald. Maar vandaag heeft dit systeem zijn grenzen laten zien en moet het worden uitgebreid tot andere doelgroepen “, zegt commissaris Franck Dauchy, hoofd van de dispatching en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Tele-politieproject.

“In de nabije toekomst willen we afbeeldingen toevoegen aan geluid. Dit zou ons in staat stellen om informatie beter te beheren en effectiever in te grijpen. We zien het als een nuttig instrument dat de veiligheid van handelaren zou vergroten. ”

De gebruiksmodus blijft ongewijzigd: de handelaar die zich bedreigd voelt, activeert het alarm dat rechtstreeks naar het politiebureau stuurt. Het is genoeg voor de politie om de beelden weer te geven die worden uitgezonden door de camera die in de handel is geïnstalleerd. In één oogopslag kan de situatie worden beoordeeld: aantal verdachten, aanwezigheid van vuurwapens, identiteiten …

En als de Noord-zone momenteel de enige verdieping is in deze meer geavanceerde versie van de Tele-politie, zouden uiteindelijk alle politiezones in Brussel moeten volgen.

In eerste instantie zou de nieuwe versie van Télé-police op aanvraag worden geïmplementeerd in maximaal 500 winkels. Na een eerste testfase kon de formule worden gemoduleerd en aangepast. “Je moet er zeker van zijn dat de handelaren er goed gebruik van maken. Want als ze misbruik maken van deze service, zullen we meer en meer tijd nemen om in te grijpen.