+ 32 (0) 2 318 50 90

2008: verhoogde agressie in de winkels

Tussen 2000 en 2008 steeg het aantal in België geregistreerde winkel vluchten met 23%.

Niet-ante warenhuizen werden burglated tijdens de eerste zes maanden van 2009. Het aantal vluchten is daarom aanzienlijk gestegen van vorig jaar, waar 103 totaal werd geregistreerd.

De Belgische Federatie van ondernemingen, distributie en handel (FEDIS) vraagt de politie en de rechterlijke macht om dienovereenkomstig te handelen tijdens de periode van de saldi. “Het is meestal ongeveer dertig Hold in de warenhuizen in het Luikse gebied dat aan de oorsprong van deze bevinding” is, betreurt de FEDIS.

Er wordt echter ook opgemerkt dat kleine winkels opnieuw het slachtoffer zijn van agressie. Tijdens de eerste zes maanden van 2009, 272 vluchten werden geregistreerd, terwijl vorig jaar waren er 449 aanslagen in totaal. Tussen 2000 en 2008 steeg het aantal aanvalsvluchten in de in België geregistreerde winkels met 23%. “Dieven zijn meer en meer jong. Zij werken in stroken en proberen daarom meer en meer het durven slagen. Echter, hun favoriete doel blijft de warenhuizen, zegt FEDIS. “Deze cijfers zijn zeer zorgwekkend,” waarschuwt Dominique Michel de la FEDIS.

Voorts vraagt de Federatie dat voor de maanden van december en januari, een periode van hoge opkomst in opslag, de politie en de gerechtelijke autoriteiten mobiliseren en overlegden om adequate oplossingen aan het probleem van diefstal te vinden.