+ 32 (0) 2 318 50 90

2002: opzetten van een “TELEPOLICE” systeem voor handelaren

Elsene / Bxl-Ville: 175 winkels uitgerust met het “Télé-police” -systeem

BRUSSEL Honderdvijfenzeventig ‘riskante’ bedrijven in de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zijn toegetreden tot het anti-agressiemechanisme van de ‘Tele-politie’ om apotheken, boekhandels en juwelierszaken veiliger te maken, aldus Freddy Thielemans op woensdag. en Willy Decourty, respectievelijke burgemeesters van Brussel-Stad en Elsene, op een gezamenlijke persconferentie.

Het systeem bestaat uit een in de handel geplaatste zenderbox, een draagbare doos die ter beschikking van de handelaar wordt gesteld en een opvangcentrum dat is geïnstalleerd bij de verzending van de politiezone.

In geval van gevaar activeert de winkelier discreet een drukknop waarmee het politiebureau kan horen wat er in de handel gebeurt, de ernst van de situatie kan beoordelen en mogelijk de interventiepatrouilles kan waarschuwen .

” Honderdveertig handelaars gevestigd in Brussel-Stad hebben om dit systeem gevraagd “, zei Freddy Thielemans.

Zeventig procent van de verzoeken komt van apothekers. Om zich van het systeem te ontdoen, betalen handelaren een vergoeding als installatiekosten, voegde de burgemeester van Brussel eraan toe.

In Elsene zijn (of worden) 35 bedrijven uitgerust met het “Tele-politie” -systeem. “De meeste apparaten zijn al operationeel en de laatsten zijn volgende week klaar,” zei Willy Decourty.

Elf Brusselse gemeenten hebben tot nu toe besloten om zich uit te rusten met het ‘Telepolitie’-systeem. Dit zijn Anderlecht, Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Brussel-Stad, Elsene, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis, Evere, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Noode.