+ 32 (0) 2 318 50 90

Apotheker, riskante beroep…

In de Borinage voorzien handelaars zichzelf van camera’s in verband met de politie

In juni 2010 startte de Boraine-politie een gerichte preventiecampagne tegen handelaars in het gebied om zichzelf te beschermen tegen overvallen. Twintig bedrijven hebben sindsdien geïnvesteerd in het “TelePolice Vision” -systeem. Waarvan meerdere apothekers. Getuigenis.

Marie-Line (we zullen haar naam of de plaats waar ze ons ontvangt niet publiceren) opende haar apotheek vijftien jaar geleden in de Borinage. Hoewel ze nog nooit is beroofd, heeft ze geïnvesteerd in verschillende beveiligingssystemen. “Ik heb tot nu toe het geluk gehad niet te worden geconfronteerd met dit type agressie, dat Dit is niet het geval voor veel van mijn collega’s, zegt ze. Sommigen zijn zelfs meerdere keren beroofd. ”

De meeste van hen blijven erg getekend door deze traumatische gebeurtenissen.

Voor apothekers neemt het gevaar aanzienlijk toe in kinderopvangrollen die ’s avonds beginnen en de hele nacht duren. “We voelen ons niet veilig als we midden in de nacht alleen in de apotheek zijn … Natuurlijk heb ik een wachtkamer, maar toch …”

Prudente, de apotheker Boraine laat weinig geld in contanten, voor het geval …

Hoewel haar winkel is uitgerust met een conventioneel alarmsysteem, om te reageren op inbraken ’s nachts, heeft Marie-Line net geïnvesteerd in het TelePolice Vision-systeem dat wordt aanbevolen door de Boraine-politie. Het bestaat uit een camera, met microfoon en een kleine doos die het alarm rechtstreeks in een politiebureau van boraine kan activeren. Vanaf dit moment kan de politie dankzij de camera alles zien en horen wat er in de handel gebeurt. En grijp onmiddellijk in als een overval aan de gang is …

Een afschrikkende werking !

” Wat me ertoe bracht om de visie van TelePolice te installeren, vervolgt de apotheker, het was ook het feit dat ik een poster op mijn raam kon bevestigen die de klant waarschuwt dat mijn apotheek wordt bewaakt door camera’s. Het is waarschijnlijk een beetje naïef … ”

Niet noodzakelijkerwijs, omdat het bericht dat in het venster van een transactie wordt geplaatst, afschrikwekkend kan zijn voor kwaadwillende personen. Dit is een van de nagestreefde doelen.

“Ja, ik voel me meer gerustgesteld sinds we dit systeem hebben geïnstalleerd. Maar toch is het nodig om goed te kunnen reageren tijdens een overval … ”

Marie-Line begrijpt niet waarom dieven vaak apotheken aanvallen terwijl ze zijn uitgerust met Bancontact.

“Ik zie dat het beroep van apotheker een bedrijfsrisico is geworden”, betreurt Marie-Line. Tot op het punt van de angst voor agressie op elk moment? “Nee, maar ik denk erover na, vooral tijdens mijn bewaking, we zien op dat moment veel vreemden …”

Aan het plafond bevestigd (aan de rechterkant), maakt een camera het mogelijk om te volgen wat er in de apotheek gebeurt.

C.L.