+ 32 (0) 2 318 50 90

Is criminaliteit toeneemt?

Philippe Mary.

” Ik ben echter totaal niet in staat om het robotachtige portret van de crimineel te schilderen. Men kan, in grote lijnen, een robotportret van de gedetineerde opstellen. Maar de schets van de dader in Brussel of elders in België trekken, zou moeten informatie over de gezinssituatie hebben, socio-economische … In de criminologie, gebruikten we om te zeggen dat mensen die de delinquentie kan: een werkloze, bijvoorbeeld, zal meer moeite hebben om de belasting te bedriegen dan om te stelen. Een andere factor: het is duidelijk dat er meer bevolkingsgroepen het doelwit van de politie, met als gevolg dat het aantal arrestaties en schendingen verhoogt. We zullen antwoorden dat het een engelachtige discours dat sommige werkelijkheid in de betrokkenheid van bepaalde personen van vreemde afkomst in de criminaliteit ontkent. Maar die betrokken zijn bij de kwestie van etniciteit in de criminaliteit onderzoekers is dit criterium is sub-kritisch ten opzichte van een sociaal-economische criteria voor lidmaatschap. ”

Armand De Decker.

“Ik zal de vraag van de ervaring van de politie zone-Ukkel Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, waarvan ik voorzitter gedurende drie jaar te beantwoorden en die, a priori, lijkt niet een van de moeilijkste gebieden van Brussel. Wat we daar zien, is een afname van de criminaliteit in de afgelopen drie jaar met 8% – op Ukkel: met 20%. Aan de andere kant is er de afgelopen twee jaar (2008-2009) een verdubbeling van gewapende aanvallen: + 97% precies. En op andere gebieden is mij verteld dat het hetzelfde is. ”

Kunnen we een robotportret maken van degene die actie onderneemt?

Armand De Decker.

“Hij is meestal Belgisch, van buitenlandse afkomst en vrij jong – in het algemeen is hij ongeveer 17-20 jaar oud. Dit was niet het geval op vrijdag, maar velen zijn recidivisten. ”

Moet het politiestelsel worden versterkt?

Armand De Decker.

“In mijn politiezone is het team compleet. Nu is de politie vaak onttrokken aan hun taak, met name als gevolg van de tijd dat ze moeten gaan naar de gevangenis van Sint-Gillis aflossen bewakers liep weg zonder voorafgaande kennisgeving. Hoe dan ook, over het algemeen ik een effectieve politiemacht en een significante aanwezigheid van de politie, waarmee bewakingscamera’s worden toegevoegd en al snel een “tele-font” apparaat zal volgens handelaren. Dit alles helpt vaak om zaken te verduidelijken en de auteurs te vinden, maar verhindert de feiten niet in hun directheid. In vergelijking met de toename van ernstige misdrijven, de federale politie heeft een effectieve anti-misdaad sectie, die, zonder uitzondering, bestaat niet in de zonale politie. Ik zal een met politieagenten die zullen worden opgeleid en specifiek uitgerust maken – ik zal niet ingaan op details – en, bovenal, zal het onderzoek van de permanente informatie te doen over mogelijke gevallen van geweld. ”

Hoe zit het met preventiewerkzaamheden stroomopwaarts?

Armand De Decker.

“We doen het en we moeten het doen. Maar preventie heeft niet veel effect als het gevoel van straffeloosheid voor sommigen totaal is … ”

Philippe Mary.

“Als we vasthouden aan Uccle’s inbraak en car-jacking, moeten we niet vergeten dat de auteurs zeer snel werden gearresteerd. De rest van de studies uitgevoerd in de VS in de jaren ’70 en ’80 tonen aan dat de aanwezigheid van de politie alleen van invloed op zeer, zeer beperkt op het plegen van het strafbare feit, in die zin dat de kans dat de politie zijn waar en wanneer de feiten worden vastgelegd, is klein. En als de patrouilles te voet hebben een grotere impact dan motor patrouilles, niet in termen van afschrikking, of het gevoel van onveiligheid gevoeld door de bevolking, maar het beeld van de politie. Op het gebied van het criminele beleid reageert de politieke wereld – het is niet nieuw – hoofdzakelijk op de verschillende feiten. En vijftien jaar lang wordt het debat over de politie van nabijheid zeer regelmatig opnieuw gelanceerd in dezelfde bewoordingen. Maar als het erom gaat meer politie op straat te zetten, hoe ver gaan we dan? Zullen we een politieagent plaatsen voor elke juwelier? Bij elk rood licht? ”

Is Justitie te laks met overtreders?

Armand De Decker.

“Het probleem is het gevoel van straffeloosheid dat sommige mensen ervaren. En om te vechten tegen dit gevoel van straffeloosheid, de enige methode die werkt is er een die Rudolph Giuliani (voormalig burgemeester van New York, Ed) wordt gebruikt, wat niet het “zero tolerance” – omdat het Ik geloof er niet in – maar de onmiddellijke en proportionele reactie op alles. En vooral de toepassing van straffen, vanaf het eerste en zelfs het kleinste. Zodra een jongen een overtreding begaat, moet hij onmiddellijk de reactie van de samenleving voelen en dat de autoriteit hem wordt herinnerd. ”

Het vereist middelen …

Armand De Decker.

“Dit vereist IPPJ (openbare instellingen ter bescherming van de jeugd) of misschien huizen van een andere orde … Het zou minstens honderd plaatsen voor Brussel in beslag nemen; als plaatsen “in de provincies” niet genoeg zijn, zal het nodig zijn om er een te creëren in Brussel. Omdat de sterke koppen moeten meten dat er sterker is dan zij. In mijn omgeving wordt 95% van de minderjarigen die ter beschikking worden gesteld aan het openbaar ministerie en een eventuele jeugdrechter, binnen vierentwintig uur vrijgelaten, zelfs als ze overtreders. Dit gebrek aan reactie van de autoriteit stelt hen in staat om “in gradatie omhoog te gaan” … Zelfs als volwassene, in België, heeft iemand die is veroordeeld tot drie jaar negen kansen op tien om geen dag in de gevangenis te doen , zo niet het mogelijke “preventieve”. Deskundigen zeggen echter dat de gevangenis geen afschrikmiddel is: het is integendeel een school van zwaardere criminaliteit …
Armand De Decker: “Nou, ik denk het niet. Dat vandaag de dag gevangenissen van de negentiende eeuw waarschijnlijk zeer slecht zijn; dat, vanwege het gebrek aan gevangenissen, de overbevolking in de gevangenis bekend is, is het onaanvaardbaar: we moeten de mensenrechten in gevangenissen respecteren, want we moeten een baan geven aan diegenen die daar zijn. Maar het belangrijkste is toch de vrijheidsbeneming. Het is een sanctie die wordt begrepen en dat is angst. ”

Philippe Mary.

“We vertellen vaak het verhaal van de politieagent die nog niet is teruggekeerd naar het politiebureau dat de persoon die hij naar de aanklager heeft verwezen, terug in de buurt is. Maar we kunnen niet iedereen in de gevangenis stoppen. En het feit dat een persoon zijn vrijheid niet is ontnomen, betekent niet dat de Aanklager geen beslissing heeft genomen. Ik kan het gevoel van de politie begrijpen. Als ze zich bewust zijn van de beslissingen van de officier van justitie waren, zouden ze een beter idee van het resultaat van hun actions.Cela gezegd hebben, het discours over de laksheid van rechtvaardigheid lijkt verrassend, vooral als we vasthouden aan de aard van de feiten vergelijkbaar met die in Ukkel. Het aantal preventieve aanhoudingen blijft toenemen. Het betekent mensen arresteren en in de gevangenis stoppen. Bovendien neemt de gemiddelde duur van preventieve detentie langer toe. Op het niveau van overtuigingen is de waarneming identiek. Dit zijn de twee verklarende factoren voor overbevolking in de gevangenis. Sinds het einde van de jaren tachtig is er een groeiend aantal lange straffen (afhankelijk van de studies, na drie of vijf jaar). Het is heel moeilijk om te overwegen dat justitie laks reageert op dit soort feiten. Alleen integendeel. ”

Philippe Mary
Directeur van het Centrum voor Criminologisch Onderzoek aan de ULB

Armand De Decker
Burgemeester van Ukkel en president van de Senaat (MR)