+ 32 (0) 2 318 50 90

2010 : winkels beter begeleid

Nijvel-naar de installatie van een efficiëntere telepolice systeem voor de winkels van de stad aclote

POLITIE – “om mooi te zijn, laten we zeggen dat het systeem stuurt 99,9% vals alarm.”

Voor het districts hoofd van de Nivelles-Genepiën politie, Pascal Neyman, is het hulpmiddel voor het toezicht op commerciële inrichtingen meer een bron van problemen dan een waarborg van veiligheid. Een slecht gepositioneerde knop, een stroomuitval… en het is een noodteam dat dringend wordt gemobiliseerd voor niets.

39 winkels zijn aangesloten op dit systeem, die geen voldoening geven. De stad heeft besloten om een nieuw bedrijf, dat meer moderne faciliteiten biedt te gebruiken, zal zorgen voor onderhoud en zal filteren valse alarmen.

Het biedt audio-monitoring, maar ook de mogelijkheid om een camera waarvan de beelden kunnen direct worden bekeken op het politiegebied te installeren.

Alleen op verzoek van de handelaar wanneer er een probleem is, geen sprake van “monitor” op elk moment wat er gebeurt in de winkels.

Het systeem kan zeer effectief zijn in het geval van agressie. Het is zeer goedkoop voor handelaren: iets meer dan €50 per maand voor degenen die de camera optie, die is vrijwel volledig gedekt door de premies toegekend door de federale veiligheid. Op dit moment informeert de preventie-cel van het gebied Nijvel handelaren van deze mogelijkheden.

Het politiegebied stelde voor dat het systeem ook zou moeten worden uitgebreid tot de ondernemingen van Genepiën.

Vincent Fifi