+ 32 (0) 2 318 50 90

2008: vermindering van ernstig geweld in Charleroi

Cijfers die zouden worden gekoppeld aan de toepassing van het actieplan “Charlequint”

CHARLEROI

57% minder hold-up voor de stad en 63% daling voor het enige gebied van Charleroi, verdere daling van de aanvallen van kleine winkels van 26% in de stad en 34% voor Charleroi, tussen 2006 en 2007: Dit zijn enkele van de cijfers op vrijdag door de carolorgian gerechtelijke functionarissen die de balans opgemaakt van de uitvoering van de “Charlequint” actieplan.

Dit plan, dat tot doel had een gecoördineerde actie te ondernemen tussen de verschillende politiekorpsen in de regio Charleroi, in het district en op het niveau van het openbaar ministerie, werd 21 maanden geleden opgericht en zijn ambtenaren presenteerden op vrijdag cijfers die wijzen op en efficiency.

Zoals de officier van Justitie van de koning van Charleroi verklaarde, de uitvoering van de “Charlequint plan” was besloten na de opkomst van verontrustende cijfers over de gewelddadige criminaliteit, gebaseerd op vergelijkingen tussen de eerste zes maanden periode van 2005 en 2006: 114% toename van gewapende overval in kleine winkels, 63% toename van de overval, bijvoorbeeld, op het enige politiegebied van Charleroi.Op dezelfde manier werden de ontvoeringen van de tijger omhoog door 33%.

Vandaar de geboorte van dit plan, genaamd “Charlequint” omdat het gebaseerd was op vijf oriëntaties: preventie, repressie, Slachtofferzorg, sanctie en informatie.

De lokale politie en de federale politie hebben daarom hun steentje bij de operatie gebracht, met aanvullende monitoring-en veiligheidsmaatregelen, het maken van contacten met potentiële doelstellingen en meer controle. Tegelijkertijd werden meer specifieke operaties uitgevoerd op het gebied van verdovende middelen, onder andere. Christian de Valkeneer ook verwezen naar de zware veroordelingen tegen de daders van feiten teruggestuurd naar het Hof van Assizes, toen ze betrokken gewapende overval en tijger-ontvoering aanvallen.

De gerechtelijk directeur van Charleroi, Jean-Pierre Doraene, citeerde de cijfers die getuigen van de effectiviteit van de regelingen die in het kader van deze “Charlequint” pan. Het jaar 2001 was, bijvoorbeeld, een verslagjaar op het gebied van diefstal: 199 in de stad, 71 in Charleroi. In 2006 verhuisden we naar 83 voor de borough en 41 voor Charleroi. Vorig jaar daalden deze cijfers tot respectievelijk 36 en 15.

Met betrekking tot de gewapende diefstal van kleine ondernemingen, waren er 345 in 2006 in de stad, daalden zij aan 255 in 2007. Voor het politiegebied van Charleroi is deze vorm van agressie gestegen van 211 tot 139.

De tijger-ontvoering, in het aantal twaalf voor de stad in 2006, werd opnieuw begaan tweemaal in 2007 in de stad, en zij gingen van vier tot nul voor Charleroi. Tegelijkertijd rapporteren de justitiële autoriteiten echter een verhoging van de zogenaamde “kleine” criminaliteit: het gaat om straat agressie en diefstal in voertuigen. Van haar kant herinnerde het hoofd van het politiegebied van Charleroi, Francine Biot, de nummers van de lokale politie. Het totale frame is 1060 eenheden, maar het kader daadwerkelijk bruikbaar, gezien de afwezigheden om verschillende redenen, is 900 eenheden.Vorig jaar weer was het evenwicht tussen aankomst en vertrek ongunstig. Mevrouw BIOT wees erop dat als Charleroi de mogelijkheid heeft om extra personeel in te huren, de kandidaten ontbreken.

De burgemeester Jean-Jacques Viseur was van mening dat de gepresenteerde balans bevredigend was, maar dat het essentieel was om de inspanningen voort te zetten. Hij wilde in deze cijfers het bewijs van de integratie van de verschillende politiediensten zien; Hij drong ook erop aan dat Charleroi een schenkings begroting aan zijn politie had verstrekt die op een uitvoerig personeelskader wordt gebaseerd.

“De middelen bestaan en ze zijn gebudgetteerd, maar op dit moment, de politie van Charleroi, het is een quadrimotor dat alleen vliegt op drie motoren, bij gebrek aan mankracht”, zei hij voor het toevoegen van “we kunnen onszelf niet vragen het onmogelijke permanent“.